Tekrarlayan düşük (gebelik kaybı) nedir? Nasıl önlenir?
Tekrarlayan düşük (tekrarlayan gebelik kaybı) bir kadının 3 veya daha fazla sayıda düşük yapmasıdır. Düşük, bir hamileliğin herhangi bir müdahale olmaksızın 20. gebelik haftasından önce sona ermesi olarak tanımlanır.
Tekrarlayan düşüklerin nedenleri nelerdir?
Tekrarlayan gebelik kaybı nedenleri arasında:
- Bebeğe ait kromozomal (genetik) sorunlar – bu genetik sorunlar genellikle tesadüfen ortaya çıksa da bazen anne ve babanın genetik yapısından kaynaklanan sorunlara bağlı olarak da gelişebilir.
- Rahmin şekil bozuklukları – Şekil 1’de rahimde perde veya çift rahim olarak da ifade edilen şekil bozuklukları verilmiştir. Beyaz oklar rahim iç boşluğunu, kırmızı oklar ise rahim içindeki perdeyi ve bunun derinliğini göstermektedir.
- Annenin bağışıklık sisteminde meydana gelen problemler – bazı durumlarda, annenin bağışıklık sistemi enfeksiyonlarla savaşmak yerine bebeği meydana getiren sağlıklı hücrelere saldırı yapabilir.
- Annede var olan tıbbi sorunlar – şeker hastalığı, guatr, kan pıhtılaşma sorunları ve hormonal problemler
- Bununla birlikte birçok tekrarlayan düşükte düşüğe neden olan sorun belirlenememektedir.
Tekrarlayan düşüklerin nedeni nasıl tespit edilir?
Tekrarlayan gebelik kaybının neden veya nedenlerinin belirlenebilmesi için doktorunuz:
- Sizin hamilelik geçmişinizi, aylık düzeninizi ve varsa hastalıklarınızı sorgulayacak,
- Kapsamlı bir muayene gerçekleştirecek,
- Bağışıklık sisteminiz de dahil olmak üzere, hormon düzeylerini ve kanın pıhtılaşma problemi olup olmadığını gösteren bir grup kan testi isteyecek,
Kadında veya erkekte bir kromozomal sorun olup olmadığının belirlenebilmesi için hem anne, hem de baba adayından kan testi isteyecek ve sonuçların değerlendirilebilmesi için bir genetik hastalıkları uzmanı tarafından danışmanlık almanızı sağlayacaktır.
- Rahimde düşüklere neden olabilecek bir şekil bozukluğu olup olmadığını anlamak için rahim filmi (HSG=histerosalpingrografi), manyetik rezonans inceleme (MRI) veya 3-boyutlu ultrason yapılabilir. Bazı durumlarda, rahmin iç kısmında şekil bozukluğu olup olmadığını anlamak veya var olan bir bozukluğu gidermek amacıyla histeroskopi adı verilen bir işlem yapılabilir. Histeroskopide rahim ağzından bir kamera sistemine bağlı ince bir tüp ile girilerek rahmin iç yapısı görüntülenir ve varsa rahim içindeki perde kesilerek rahim genişletilir. Histeroskopi ile rahmin içinin görüntülenmesi lokal anestezi altında yapılabilirken, eğer perde kesme gibi cerrahi bir işlem yapılacaksa sıklıkla genel veya bölgesel (spinal veya epidural) anesteziye ihtiyaç duyulur.
- Tüm bu testlerin dışında, diğer bazı sorunların anlaşılması amacıyla ek testler de istenebilir.
Tekrarlayan gebelik kaybı nasıl tedavi edilir?
Eğer yapılan testler belirli bir soruna işaret ediyor ise (örn. şeker hastalığı, guatr, rahimde şekil bozukluğu veya bağışıklık sistemine ait bir problem vb), mevcut problemin tedavisi ile düşükler önlenebilmektedir. Ancak bazı genetik hastalıkların çözümü olmayabilir veya düşüklere neden olabilecek herhangi bir sorun tespit edilemezse tedavi yeterli ya da amaca yönelik olmayabilir.
Tekrar eden düşükleri önleyebilmek için benim yapabileceğim bir şey var mı?
Tekrarlayan gebelik kayıplarının önlenmesinde anne adayının yapabileceği şeyler sınırlıdır. Ancak düşük riskini artıran sigara, ilaçlar, kafein ve alkol gibi alışkanlıklardan uzak durmak, doktorunuzun önerdiği ilaç ve vitaminleri almak, diyet programınıza uyarak sağlıklı kiloda kalmak riski azaltabilir.
Günün birinde bir bebeğim olabilecek mi?
Tekrarlayan düşükleri olan birçok kadın sonunda arzu ettikleri bebeğe kavuşmaktadır. Burada önemli olan hamilelik oluşur oluşmaz doktorunuzu bu konuda bilgilendirmeniz ve en kısa sürede bu hamileliğin kontrolünün başlamasıdır. Ayrıca size önerilen tedavi ve uygulamaları da eksiksiz olarak yerine getirmeniz mevcut hamileliğin başarılı bir şekilde sonlanması için oldukça önemlidir.