Kadın hastalıkları veya doğum ile ilişkili bir ameliyat geçirdiğinizde doktorunuz size yapılması veya yapılmaması gerekenler hakkında bir bilgi notu verecek ya da açıklamalarda bulunacaktır. Bu açıklamaların amacı akla gelebilecek olası soruları yanıtlamak, iyileşme dönemini daha rahat geçirmenizi sağlamak ve aynı zamanda ortaya çıkabilecek sorunların erken fark edilmesini sağlamak veya bunları önlemektir.
Her ameliyat ve her ameliyat olan hasta kendi koşulları içinde değerlendirilmelidir. Bu bölümde verilen bilgiler ameliyat sonrasında sıklıkla karşılaşılan durumlar ve bunlara ilişkin sorulara yanıt vermek üzere hazırlanmıştır.
Eğer karından bir ameliyat geçirmişseniz zımba veya çeşitli ip dikişleriniz olacaktır. Dikişler yaranın durumuna bağlı olarak 3-10 gün içinde alınır. Cilt altında kalan dikişler ile karın veya vajina içindeki dikişlerin alınmasına gerek yoktur. Eğer yarayı kapatan bir bandaj varsa, aksi söylenmediği sürece, evde 24-48 saat sonra bu bandajı çıkarabilirsiniz. Ameliyat bitiminde konan ilk bandajın çıkarılmasını takiben genellikle yeniden bandaj uygulamaya gerek yoktur ve yaranın açık kalması tercih edilir. Bu bandajların yapışkan kısmının ciltten ayrılması sorun olabilir. Bunu önlemek için bandaj veya bantların ılık su ile ıslatılması veya banyo yaparken çıkarılması daha kolay çıkmasını sağlayacaktır.
Her yarada olduğu gibi cerrahi yaraların da temiz tutulması iyileşme süresini olumlu etkiler. Eve döndüğünüzde sıklıkla duş şeklinde yapacağınız bir banyo ile yaranızı temiz tutabilirsiniz. Yara yerinin sabunlamanıza gerek yoktur, su yeterli olacaktır. Ancak ovalamaktan kaçınmalısınız. Yara yeri zaman içinde iyileşecek ve değişime uğrayacaktır. Son halini alması 1 yılı bulabilir. Yara yerinde his kaybı olması veya dokunulduğunda hassas olması sık karşılaşılan bir durumdur. Eğer doktorunuz tarafından önerilmiş bir tedavi yoksa yara üzerine kesinlikle herhangi bir krem, losyon veya madde uygulamayınız. Eğer yara yerinde kızarıklık, ısı artışı, birkaç damladan daha fazla kanama, cerahat veya başka bir akıntı olursa veya yarada açılma meydana gelirse MUTLAKA doktorunuza başvurun!
Vajinadan yapılan ameliyatlarda dikişler vajina içinde bulunur ve bu dikişler kendiliğinden eriyen dikişler olduğundan alınmalarına gerek yoktur. Normalde ortalama 6 hafta içinde eriyen bu dikişlerin bazen erime süresi uzayabilir, erime sürecinde hafif kahverengi-pembe bir akıntı ortaya çıkabilir. Bazen dikişlerin bir bölümü tuvalette veya banyoda ele gelebilir ya da iç çamaşırınıza düşebilir.
Her ameliyatta olduğu gibi Kadın-Doğum ameliyatlarını da takiben ağrı ortaya çıkar. Ancak ağrının zaman içinde azalması gerekir ve genellikle ağrı kesiciler ile kontrol altındadır. Özellikle karın içinde yapılan ameliyatların sonrasında karında şişlik ve kramp tarzında ağrı olması sık karşılaşılan bir durumdur. Bunun nedeni bağırsaklar içinde biriken gazdır. Bu durum genellikle geçicidir ve barsak hareketlerinin başlaması ve gazın çıkması ile kendiliğinden çözülür. Bazı durumlarda ilaç tedavisi gazın çıkmasını ve rahatlamayı kolaylaştırabilir.
Laparoskopi (göbek deliğinden bir kamera yardımıyla yapılan ve karın içinin gaz ile şişirildiği kapalı ameliyat şekli) ameliyatı sonrasında karın içine verilen gaza bağlı olarak bazı hastalarda omuz ağrısı görülebilir. Bu ağrı genellikle 1 hafta içinde kendiliğinden kaybolur.
Ağrıyı gidermek için rahatsız edici aktivitelerden veya pozisyonlardan kaçınmak uygundur. Bazı kadınlar karın bölgesine bir kuşak veya sıcak tutacak havlu veya battaniye benzeri bir şey sararak rahatlamaktadır. Aksi bildirilmemiş ise ağrı kesiciler kullanabilirsiniz. Ağrı kesiciler günde 3-4 kez alınabilir ancak tok karnına almaya dikkat edilmelidir. Ağrı kesicilere rağmen ağrınız devam ediyor veya daha da kötüleştiğini hissediyorsanız vakit geçirmeden doktorunuza başvurun!
Kadın hastalıklarını ilgilendiren ameliyatları takiben hafif düzeyde, koyu renkli (vişne çürüğü veya kahverengi) bir kanama beklenir. Genellikle ameliyatı takip eden ilk hafta içinde gözlenir. Nadiren daha bol miktarda bir kanama tuvalette veya ayağa kalkınca ortaya çıkabilir. Eğer 1 saat içinde bir pedi dolduran veya daha fazla bir kanama varsa hemen doktorunuzu arayın!
Ameliyat sonrasında bir-iki gün yorgun hissetmek doğaldır. Özellikle genel anestezi uygulanmış ise kişi daha da yorgun hisseder. Bu nedenle ilk günler mümkün olduğunca istirahat etmek ve dinlenmek önemlidir.
Bununla birlikte sürekli yatmak ve hiç yürümemek iyileşmeyi geciktirir. Bu nedenle kadın hastalıkları ameliyat sonrası gününden itibaren her gün birkaç kez yürümek ve ayakta geçirilen süreyi zaman içinde artırmak önemlidir. Yürümek aynı zamanda ameliyat sonrası ortaya çıkabilecek damar içinde pıhtı oluşumu, bağırsaklarda gaz birikimi ve ağrısı ile solunun yetersizliği gibi bazı sorunları da önler. Kendinizi iyi hissettiğiniz sürece günlük işlerinize dönmenizde sakınca yoktur. Ancak bunları zaman içine yaymak, aşırı ve yorucu işlerden erken dönemde kaçınmak önemlidir.
Genellikle ameliyatı takip eden 2-4 hafta içinde kontrol muayenesi gerçekleştirilir. Bu dönemde varsa herhangi bir şikayet sorgulanır, ameliyatla ilgili kontrol yapılır, varsa dikişler alınır ve varsa biyopsi ya da patoloji sonuçları hakkında bilgi verilir. Bu kontrol muayenesi, doktorunuza aklınızdaki soruları sormak için de iyi bir fırsattır.
Kadın hastalıkları ameliyat sonrası doktora başvurmanız gereken durumlar
Sizin için hazırlanan jinekolojik cerrahi kılavuzu ameliyat öncesi ve sonrası dönemde gerekli hazırlıklar ve önlemler hakkında bilgilenmeniz amacıyla hazırlanmıştır. Bir kopyasını indirebilir veya kaynak belirtmek suretiyle paylaşabilirsiniz.
Sağlıklı günler geçirmeniz dileğiyle…