Rahim ağzı kanseri (Serviks) taraması, smear testi veya Pap test olarakta bilinen işlem, rahim ağzındaki hücrelerin özel bir fırça yardımıyla toplanması ile kanser veya kansere neden olabilecek hücresel değişimler açısından incelenmesi işlemidir. Örnek hücreler alındıktan sonra mikroskop altında incelenmek üzere laboratuvara gönderilir ve genellikle birkaç gün içinde sonuç alınır.
Örnekler iki farklı şekilde işleme tabi tutulabilir:
Smear testi ağrılı bir işlem değildir ve çok kısa bir zaman (birkaç saniye) içinde gerçekleştirilir. Genellikle muayenenin bir parçası olarak yapılır. Rahim ağzının görülebilmesi için doktorunuz test yapmadan önce vajina içine “spekülum” adı verilen özel bir muayene aleti yerleştirecektir.
Cinsel aktif kadınlarda ilk test 21 yaşında yapılmalıdır. Cinsel aktivite daha erken yaşta önce başlamış olsa bile 21 yaşından önce tarama yapılmasına gerek yoktur, çünkü daha genç yaş grubunda rahim ağzı kanseri riski çok düşüktür. Bazı ülkeler tarama programları gereği ilk testin 25 yaşında alınmasını önermektedir. Test sıklığı, test sonuçlarına ve ülkelerin sağlık politikalarına bağlı olarak değişmekle birlikte genellikle 3 yılda bir şeklindedir:
Önemli Not! Geçmişte kadınların her yıl smear testi yaptırmaları önerilirken, günümüzde bu durum değişmiştir ve 3 yıllık aralarla yapılan kontroller yeterli görülmektedir. Ancak tarama sırasında anormal bir durum ile karşılaşılırsa daha sık test yapılması gerekli olabilir.
Smear testi için herhangi bir hazırlık yapılmasına gerek yoktur. Bazen smear testinden önce cinsel ilişki yapılmaması veya vajinanın herhangi bir sıvı veya krem ile temas etmemesi gerektiği hakkında ifadeler duyabilirsiniz. Ancak bu uyarılar tam olarak gerekli değildir; hatta adet döneminde dahi smear testi yapılabilir. Bununla birlikte, kanamanızın çok olması halinde test sonuçları etkilenebileceğinden doktorunuza haber vermelisiniz.
Rahim alınırken, bazı durumlarda rahim ağzı (serviks) alınmamış ve bırakılmış olabilir. Rahim ağzının alınmadığı durumlarda rahim ağzı kanseri için taramalara devam etmek gerekir. Rahim ve rahim ağzının birlikte alınması durumunda, eğer rahim alma ameliyatı rahim ağzı kanseri nedeniyle yapılmamış ise, büyük ihtimalle smear testine gereksinim olmayacaktır.
Smear testinde anormal bulgular olması tahmin edilenden daha sık görülen bir durumdur. Öncelikle smear testinde ortaya çıkan hücresel değişimlerin her zaman kanser ile ilişkili olmadığını bilmek gerekir. Ayrıca anormal bulgular geçici olabilir ve çoğu tedaviye son derece iyi yanıt vermektedir. Bununla birlikte anormal smear testi varlığında ek testler (HPV testi), biyopsi veya yakın takip gerekebilir.