Tüp bebekte başarı şansınızı hesaplamak için Amerika Birleşik Devletleri Tüp Bebek Uygulamaları Derneği (SART) tarafından hesaplama aracı sunulmaktadır ve 2006 yılından bu yana 320.000’den fazla kadına yaklaşık 500.000 tüp bebek uygulamasına dayanılarak geliştirmiştir.
Yakında daha fazla model çıkacak olsa da bu model yalnızca taze embriyo transferi sonrasındaki şansınızı verir, dondurulmuş embriyo transferlerini içermez.
Bu hesap makinesi, kişisel durumunuza bağlı olarak canlı doğum yapma şansınızı anlamanıza yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Aşağıdaki soruların cevapları, tüp bebek tedavisinin başarılı olma olasılığını etkiler. Burada bazı cevapları (boyunuz ve kilonuz gibi) biliyor olabileceğiniz gibi, diğer cevaplar (kısırlığın nedeninin teşhisi gibi) bir doktor tarafından görülüp görülmediğinize bağlı olacaktır ve tedaviniz sırasında değişebilir.
Bu hesaplayıcı ile yapılan hesaplamalar, daha önce tüp bebek tedavisi görmediğinizi varsaymaktadır.
LÜTFEN DİKKAT! Bu hesaplayıcı İngilizce dilindedir. Aşağıdaki açıklamaları gözden geçirerek bilgilerinizi girip başarı şansınızı öğrenebilirsiniz. Bir diğer alternatif ise tarayıcınızın çeviri özelliğinden yararlanmaktır. Google Chrome® veya Yandex® gibi tarayıcılar çeviri özelliği içermektedir.
Şimdi hemen tüp bebek başarısı hesaplama sitesine gitmek için tıklayınız veya istenen bilgileri nasıl doldurmanız gerektiğini anlatan aşağıdaki açıklamaları gözden geçiriniz.
İstediğiniz zaman yardım almak için geri dönebilirsiniz.
Hesaplayıcı iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde tıbbi geçmişinize ait basit bilgileri girmeniz gerekmektedir. Türkçeye çevrilmiş örnek görsel aşağıda verilmiştir:
İlk kutucuğa yaşınızı girin. İkinci kutucuğa boyunuzu girmelisiniz (örn: 1 metre 68 cm boyunda iseniz 1.68 olarak girin) ve hemen yanında bulunan “meters” şıkkını işaretleyin. Hemen altında kilonuzu girmeniz istenmektedir. Bu kutucuğa giriş yaptıktan sonra hemen yanında yer alan “kgs” şıkkını işaretleyin. Bir sonraki kutucukta ise sonucu ne olursa olsun daha önce kaç kez hamilelik geçirildiği sorulmaktadır. Size uygun şıkkı işaretleyin. Son olarak da eğer daha önce 37 haftadan büyük doğum kaç tane ise sayısını girmeniz istenmektedir.
İkinci bölümde ise infertilite (kısırlık) nedenine ait bilgileri girmeniz istenmektedir. Birden fazla şık işaretlenebilir. Türkçeye çevrilmiş örnek görsel aşağıda verilmiştir:
Eğer kendi yumurtalarınız kullanılarak tüp bebek yaptırmak istiyorsanız, en altta yer alan kutucukta “my own eggs” şıkkının işaretli olduğundan emin olunuz.
Ardından aşağıda gördüğünüz “Başarı şansımı hesapla” tuşuna basarak sonuçları görebilirsiniz.
Örnek bir olgu üzerinden hesaplanan başarı oranları aşağıda verilmiştir:
Bu ekranda canlı doğum olasılığı verilmektedir ki bu hamile kalma olasılığından bir miktar daha düşüktür. İlk satır ilk deneme sonrası başarı olasılığını (% olarak) vermektedir.
İkinci satırda 2 deneme sonrası başarı oranı ve 3. satırda ise ardışık 3 deneme sonrası canlı doğum olasılığı (yine % olarak) verilmektedir.
Bir sonraki tabloda ise tek veya iki embriyo transferi yapıldığı takdirde canlı doğum ve ikiz gebelik olasılığı verilmektedir:
Bu tabloda ilk kutucukta tek embriyo transferi yapılırsa, transfer başına canlı doğum ve hemen altında da ikiz gebelik olasılığını vermektedir.
İkinci kutucukta ise ardışık iki denemede canlı doğum ve ikiz gebelik olasılığı verilmiştir. Hemen altında ise çift embriyo transferi yapılması durumunda canlı doğum ve ikiz gebelik olasılığı gösterilmiştir.
Bu hesaplayıcı size tüp bebek uygulaması sonrası canlı doğum ihtimaliniz hakkında bir fikir vermesi amacıyla hazırlanmıştır. Elde edilen değerler, girmiş olduğunuz bilgilere göre değişkenlik göstermektedir ve gerçek başarı oranlarından farklılık gösterebilir. Daha ayrıntılı bilgi ve sonuçlar için doktorunuzla görüşmenizi öneririm.
Tüp bebek başarısı hesaplama sitesine gitmek için tıklayınız